Plata Tva la incasare

Începând cu 1 ianuarie 2013, intră în vigoarea noul sistem de TVA, care pentru anumite firme, presupune plata taxei la încasarea facturii, și nu la emiterea ei.

 

Verificati aici dacă pentru firma dvs se aplică plata TVA-ului la încasare.

 

Dacă intrati in categoria de mai sus, sunteti obligat prin codul fiscal ca, de la 1 ianuarie 2013, pe toate facturile pe care le emiteti, să apară mențiunea “TVA la incasare”. Pentru activarea acestei optiuni, urmati pasii:

–  Configurare -> Societate -> TVA – > Bifati „Plata Tva la incasare”

 

Mențiunea ‘TVA la încasare’ va apărea pe toate facturile emise de dvs, poziționată sub data scadenței.

De asemenea optiunea de „Tva la incasare” se poate alege si cand incepeti sa emiteti factura la Pasul 1.

 

Excepții pentru TVA la încasare

Există câteva excepții importante în ceea ce privește folosirea mențiunii “TVA la încasare” pe facturi. Aceste excepții sunt descrise în termeni legali de către Ministerul de Finanțe în Ghidul privind aplicarea sistemului de TVA la încasare. Pentru toate detaliile aplicării sistemului de TVA la încasare vă sfătuim să contultați acest ghid.

 

În continuare rezumăm pe scurt cele mai importante excepții pentru TVA la încasare.

Nu se trece mențiunea “TVA la încasare” pe factură atunci când:

  1. se emite o factură intracomunitară către un client cu un cod valid de TVA – vedeti pagina 3 din ghid, articolul 6, punctul (a)
  2. factura poartă un regim special de TVA, și anume în situația în care nu se colectează TVA de la client, iar pe factură se trece fie “scutit cu drept de deducere” fie “scutit fără drept de deducere” – vedeti pagina 3 din ghid, articolul 6, punctul (a)
  3. facturați bunuri scutite de TVA – vedeti pagina 3 din ghid, articolul 6, punctul (b)
  4. facturați operațiuni speciale descrise ca atare în Codul fiscal (spre exemplu: servicii ale agențiilor de turism sau operațiuni cu metale prețioase) – vedeti pagina 3 din ghid, articolul 6, punctul (c)
  5. factura este însoțită de o chitanță care acoperă toată suma de pe factură – vedeti pagina 3 din ghid, articolul 6, punctul (d)
  6. când facturați o entitate afiliată cu firma Dvs – vedeti pagina 3 din ghid, articolul 6, punctul (e)

 

Un alt factor important care trebuie luat în considerare este termenul de plată a facturii. Codul fiscal spune că pentru ca plata TVA-ului să se facă la încasare, factura trebuie încasată în 90 de zile de la emitere și până la finele unui trimestru financiar. Altfel, în oricare dintre cazuri, trebuie plătit TVA-ul aferent chiar dacă factura respectivă e neîncasată.